29 de juny del 2017

EL PESSEBRE A LES ESTRELLES


De casualitat he trobat una entrada a la Wikipedia que ens parla d'un cúmul d'estrelles que han batejat amb el nom "El Pesebre".

Transcric la traducció de l'entrada que ho explica:

El Pessebre (també conegut com Messier M44, Objecte Messier 44, Messier 44, M44 o NGC 2632), és un cúmul obert en la constel·lació de Càncer.

El cúmul era conegut per Arato al 260 a. C. i va ser observat per Galileu en 1610 qui va poder distingir per primera vegada les estrelles individuals que el componen. M44 es pot observar a simple vista i es troba situat a una distància de 577 anys llum. La seva edat s'estima en uns 730 milions d'anys. Una de les seves components més brillants és l'estrella Epsilon Cancri, coneguda també com 41 Cancri. 

El cúmul té una magnitud global de 3.7 i apareix a l'observació com una zona de lluminositat difusa cobrint 95 minuts d'arc. Conté gran quantitat d'estrelles variables polsants del tipus Delta Scuti, cap de les quals és fàcil d'observar per als aficionats.

Sobre M44 es mouen amb freqüència tant la Lluna com els planetes (Saturn es va desplaçar lentament entre les seves estrelles a inicis de juny de 2006); no és infreqüent que algun feble asteroide transiti, lentament, entre les seves diferents components.

Als voltants i fins i tot dins del propi cúmul, pot contemplar-se un petit cúmul de galàxies disperses no massa brillants ni grans: formen part del conjunt Coma-Leo. Amb una brillantor feble, poden ser observades fàcilment per qualsevol telescopi mitjà equipat amb una càmera CCD o fins i tot amb fotografies de llarga exposició. Alguns exemples són NGC 2637 o IC 2388.